We are passionate about educating the medical community.

Chronisch Chikungunya en paraatheid & Performance Overheid bij Arbo-Virus epidemieën

From May 04, 2022 12:00 until May 04, 2022 18:00
Posted by Luigia Baerecke
Categories: Clinical Conferences
Hits: 2411

 

Gedurende de afgelopen jaren is op Curaçao het onderzoeks project ARBOCARIB uitgevoerd. 

ARBOCARIB is een acroniem voor " Public health impact of chronic chikungunya illness and performance/utilization of the health care system in the face of arboviral (dengue, chikungunya, Zika) epidemics in Curaçao".  

Dit onderzoek wordt gefinancierd door het NWO en is een gezamenlijk project van het CBHRI (Curaçao Biomedical & Health Research Institute)  en het UMCG afddeling Medisch Microbiologie.

Er zijn 2 PhD studenten verbonden aan dit project:

Mw. Churnalisa Doran, die heeft gefocussed op persisterende klachten na een chikungunya infect en Mw.Vaitiare Jansen die met name heeft gekeken naar risico communicatie tijdens de laatste drie arbo virus- uitbraken (t.w Dengue, Chikungunya en Zika) , de mate waarin de overheid voorbereid is geweest en  hoe het overheidsapparaat heeft gepresteerd tijdens de uitbraken.

Churnalisa Doran, MSc heeft haar promotie onderzoek gedaan naar (i) de klinische impact (persisterende klachten) van chronische chikungunya, (ii) de impact van chronische chikungunya op de kwaliteit van leven, (iii) de paraatheid en welwillendheid om muggen broedplaatsen te voorkomen: 2.5-5 jaar na de chikungunya infectie diagnose. Daarnaast heeft Churnalisa onderzoek gedaan naar de coping strategieën, ziektegedrag, en pijnbestrijding methodes van individuen met chronische chikungunya. De resultaten hebben bijgedragen aan de gelimiteerde kennis van chronische chikununya impact op de volksgezondheid en biedt zowel inzicht en aanbevelingen ter verbetering van gezondheidszorgbeleid.

Vaitiare Mulderij-Jansen, MSc heeft onderzoek gedaan naar (i) sociale amplificatie van de risico perceptie, (ii) factoren die preventief gedrag van de maatschappij beïnvloeden, (iii) relatie tussen waste management en broedplaatsen van muggen en (iv) risicocommunicatie tijdens de laatste drie arbo virus- uitbraken (dengue, chikungunya en Zika) op Curaçao. Tevens heeft zij onderzoek gedaan naar de paraatheid van de overheid en hoe het overheidsapparaat heeft gepresteerd tijdens de uitbraken. De uitdagingen, zwakheden en verbeteringspunten zijn in kaart gebracht om toekomstige uitbraken vroegtijdig aan te pakken. Ook kunnen de resultaten gebruikt worden om huidige interventies gericht op muggen bestrijding en communicatiestrategieën te verbeteren.

 

Speakers

  • Churnalisa Doran, PhD. Candidate - Medical Microbiology and Infection Prevention - UMCG

    Churnalisa Doran, PhD. Candidate - Medical Microbiology and Infection Prevention - UMCG

    Churnalisa Doran, MSc heeft haar promotie onderzoek gedaan naar (i) de klinische impact (persisterende klachten) van chronische chikungunya, (ii) de impact van chronische chikungunya op de kwaliteit van leven, (iii) de paraatheid en welwillendheid om muggen broedplaatsen te voorkomen: 2.5-5 jaar na de chikungunya infectie diagnose. Daarnaast heeft Churnalisa onderzoek gedaan naar de coping strategieën, ziektegedrag, en pijnbestrijding methodes van individuen met chronische chikungunya. De resultaten hebben bijgedragen aan de gelimiteerde kennis van chronische chikununya impact op de volksgezondheid en biedt zowel inzicht en aanbevelingen ter verbetering van gezondheidszorgbeleid

  • Vaitiare Mulderij-Jansen, MSc, PhD in Microbiology - UMCG

    Vaitiare Mulderij-Jansen, MSc, PhD in Microbiology - UMCG

    Vaitiare Mulderij-Jansen, MSc heeft onderzoek gedaan naar (i) sociale amplificatie van de risico perceptie, (ii) factoren die preventief gedrag van de maatschappij beïnvloeden, (iii) relatie tussen waste management en broedplaatsen van muggen en (iv) risicocommunicatie tijdens de laatste drie arbo virus- uitbraken (dengue, chikungunya en Zika) op Curaçao. Tevens heeft zij onderzoek gedaan naar de paraatheid van de overheid en hoe het overheidsapparaat heeft gepresteerd tijdens de uitbraken. De uitdagingen, zwakheden en verbeteringspunten zijn in kaart gebracht om toekomstige uitbraken vroegtijdig aan te pakken.  Ook kunnen de resultaten gebruikt worden om huidige interventies gericht op muggen bestrijding en communicatiestrategieën te verbeteren.  

x